Chłopski garnek z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

k

Gęsty, mięsno-warzywny garnek pełen smaków, przygotowany na domowym rosole. Aromatyczny dzięki suszonym własnoręcznie grzybom. Rozgrzewający i sycący, idealny po powrocie z długiego spaceru czy męczącego dnia w pracy. Prosty i dość szybki w przygotowaniu. Do jego zagęszczenia możemy użyć zasmażki jednak będzie o wiele bardziej kaloryczny.

k6 k3

Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
2 garście suszonych grzybów
1 kg ziemniaków
2 spore marchewki
4 cebule
6 ząbków czosnku
1 kg cienkiej kiełbasy
0,5 kg. boczku wędzonego
1 l. domowego rosołu lub bulionu
sól, pieprz
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
majeranek
Smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić na 20 min.
Odcedzić pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę gotować przez 20 min, odcedzić. ( Jeśli jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać)
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek i obraną cebulę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzać suchą patelnie, przesmżyć boczek, gdy wytopi tłuszcz dodać kiełbasę a po chwili cebulę i czosnek.
Smażyć na małym gazie do delikatnego zrumienienia.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, ,obrane marchewki w plastry dodać do mięsa wraz z grzybami.
Smażyć kolejne 5 min.
Dołożyć kapustę, wlać rosół.
Dusić na minimalnym gazie do miękkości warzyw co chwila mieszając.
Danie doprawić paprykami, majerankiem, solą i pieprzem.
Podawać gorące.

 

k

Smacznego :)