Chleb ziołowy z suszonymi pomidorami i prażoną cebulką

DSC_0198

Domowy, aromatyczny chleb pachnący ziołami , z dodatkiem suszonych pomidorów oraz prażonej cebulki.
Idealnie smakuje z konfiturą żurawionową a zwykłe kanaki z wędliną, serem i warzywami nabiorą nowego smaku.

Mąka szymanowska chlebowa, idealnie nadaje się do wypieków domowego pieczywa.
Ciasto jest delikatne i świetnie się z nim pracuje a chleb na drugi dzień jest równie świeży, jak po upieczeniu.

 

DSC_0210 DSC_0204

Składniki:
Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego)
4-5 łyżek mąki szymanowskiej chlebowej
Ciasto:
500g. mąki szymanowskiej chlebowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
250 ml mleka w tem. pokojowej
4 łyżeczki ziół włoskich
4 suszone pomidory z oleju
4 łyżki prażonej cebulki
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, wsypać cukier oraz sól.
Wlać mleko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.
Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia.
Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić drobno.
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wlać olej, mleko oraz wbić jajko.
Dodać zaczyn i suszone pomidory, wsypać zioła i prażoną cebulkę.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto, odstawić na godz. w ciepłe miejsce, do podwojenie objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, uformować 2 mniejsze , lub jeden duży chleb.
Pozostawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kolejne 10 min.
Piec około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0208

 

Polecam serdecznie odwiedzić stronę na allegro z artykułami spożywczymi, ciężko dostępnymi w stacjonarnych marketach, znajdziecie np. świetne mieszanki do wypieku domowego chleba :)

https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep

 

DSC_0197

 

 

DSC_0203

Smacznego :)