Chleb pszenno-kukurydziany na majonezie

DSC_0548

Domowy chleb z mieszanki mąk pszennej oraz kukurydzianej. Za tłuszcz posłużyła spora ilość majonezu. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo ciekawy w smaku, z puszystym środkiem oraz chrupiącą skórką, posypaną suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

 

DSC_0547 DSC_0551

Składniki:
Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
250g.mąki pszennej
150g. mąki kukurydzianej
3 czubate łyżki majonezu
200 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
1 jajko
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże wktrószyć do miski, dodać sól,, cukier oraz mleko.
Wsypać mąkę, wymieszać do powstania gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrośnięcia.
Ciasto:Mąki połączyć razem, dodać majonez, wyrośnięte drożdże oraz wlać mleko.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blaszce.
Pozostawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Wierzch chleba posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Gorący chleb wystudzić na blaszce.
DSC_0548

DSC_0556

 

Smacznego :)