Chleb orzechowy z żurawiną i rodzynkami

obraz-008

Orzechowy chlebek z żurawiną i rodzynkami który smakiem przypomina chałkę . Najlepiej smakuje sam lub ze słodkimi dodatkami : dżemem , miodem czy białym serem. Do tego kubek mleka lub kakao.

obraz-008
Składniki:
300g. mąki pszennej
250ml śmietany 18%
100g.łuskanych orzechów laskowych
50g. suszonej żurawiny
50g. rodzynek
7 g. suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
mąka kukurydziana
Przygotowanie:
Orzechy przekładamy do robota , mielimy/siekamy drobno.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną , drożdże , cukier oraz bakalie. Dodajemy śmietanę , oliwę z oliwek oraz wbijamy jajko.
Wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto ( ew. dosypujemy odrobinę mąki pszennej) Pozostawiamy na 1 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , oprószamy mąką kukurydzianą. Ostrym nożykiem nacinamy wierzch tworząc kratkę. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Chlebek studzimy na kratce.

 

obraz-014 obraz-013

 

obraz-020

obraz-038Smacznego :)