Puszysty chleb pszenny z chrupiącą prażoną cebulką.
Chleb konsystencją i smakiem przypomina chleb tostowy, domowy bez zbędnych ulepszaczy.
Super smakuje z masłem śmietankowym, czy też dodatkiem sera, szynki i ulubionych warzyw.
Składniki:
Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego)
4-5 łyżek mąki pszennej
Ciasto:
600g. mąki pszennej
4 łyżki oleju rzepakowego
250 ml kefiru w tem. pokojowej
50g. prażonej cebulki
Przygotowanie:
Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miski, wsypać cukier oraz sól.
Wlać mleko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.
Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia.
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wlać olej, wyrośnięty zaczyn oraz kefir.
Wymieszać.
Wsypać prażoną cebulkę, wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówki lub innego naczynia żaroodpornego.
Naczynie umieścić nad kolejnym naczyniem wypełnionym wodą.
Piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
och, znakomity! z chęcią bym skosztowała
Polecam serdecznie
Bardzo łatwo się go przygotowuję 