Chleb jogurtowy z dynią

obraz-047

Domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką o pięknych kolorach jesieni.
Upieczony został z dodatkiem musu dyniowego który nadał słodkiego , ciekawego smaku.
Świetnie smakuje podpieczony , podany jako grzanka z masłem i owocowym dżemem.

obraz-043
Składniki:
10 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki musu z dyni
masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , jogurt oraz olej . Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy mus z dyni ponownie wyrabiamy do połączenia się składników.
Jasne i żółte ciasto przekrawamy na pół , wałujemy cienkie placki.
Placki nakładamy na siebie , zwijamy w rulon.
Chlebek umieszczamy w keksówce wysmarowanej masłem i bułką tartą , pieczemy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upieczony chlebek studzimy na kratce.

obraz-047

obraz-034 obraz-033

 

          Smacznego :)