Chleb jarzynowy z prażoną cebulką

obraz-010

Puszysty , domowy i bardzo oryginalny w smaku chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością jarzyn oraz prażonej cebulki.Smakuje wyśmienicie sam lub upieczony w tosterze podany z plastrem żółtego sera. Chlebek dzięki smarowaniu wodą zachowuje długo chrupiącą skórkę , świeżość i puszystość.

obraz-008
Składniki:
350g.mąki pszennej
7g.suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki drobno posiekanego pora
2 łyżki drobno startej marchwi
1 łyżka drobno startej pietruszki
1 łyżka drobno startego selera
4 łyżki prażonej cebulki
1 jajko
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę , drożdże , cukier oraz sól , dodajemy tarte warzywa i prażoną cebulkę -mieszamy.
Wbijamy jajko , wlewamy mleko oraz olej , wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto , odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto , pozostawiamy na kolejne 15 min.
Chleb smarujemy po wierzchu wodą , pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po wyjęciu ponownie smarujemy wodą dzięki czemu skórka będzie długo chrupiąca.
Chleb studzimy na kratce.

obraz-002 obraz-004     obraz-010

obraz-015 obraz-005    obraz-007 Smacznego :)