Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

Obraz 045

Cannelloni na co dzień podawane jest z mięsem mielonym często pokryte sosem pomidorowym w którym się piecze. Ja postanowiłam przygotować całkiem inną wersję nadziewanego makaronu.

Obraz 041
Grube rurki kryją w sobie mnóstwo jarmużu , pierś z kurczaka ,paprykę oraz pora i czosnek.
Doprawione ostrym sosem piri-piri i aromatycznymi przyprawami.
Wierzch zapiekanki także znajdzie swych miłośników a nawet wielbicieli , gruba warstwa beszamelu doprawionego gałką muszkatołową i kurkumą przykryta tartym serem żółtym.
Makaron jest bardzo syty już dwie rurki z kremowym , beszamelowym wierzchem porządnie napełnią nasze brzuchy.

Obraz 038 Obraz 031
Składniki:
250g. makaronu cannelloni
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
450g. mrożonego jarmużu Hortex
1 papryka czerwona
1 czubata łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka sosu piri-piri
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej rzepakowy do smażenia ( użyłam z bazylią i czosnkiem)
Beszamel:
250g. masła 82%
1/2 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty kurkumy
świeżo mielony czarny pieprz
sól
200g. tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Farsz:Kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w małą kostkę.
Umytego pora oraz obrany czosnek posiekać drobno.
Umytą paprykę pozbawić gniazda , pokroić także w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej , przesmażyć pora z czosnkiem , dodać kurczaka.
Smażyć do lekkiego przyrumienienia.
dołożyć paprykę a po chwili jarmuż.
Dodać przyprawy oraz sos piri-piri , dusić do odparowania płynów. ( spróbować ew. doprawić wg. smaku)
Farszem napełniać makaron cannelloni , rurki układać w naczyniu żaroodpornym.
Beszamel:W garnku na małym ogniu rozpuścić masło , wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż połączy się z masłem.
Wlać mleko nie przerywając mieszania doprowadzić do powstania gładkiego , gęstego sosu.
W między czasie doprawić gałą muszkatołową ,kurkumą, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Na makaron wyłożyć sos beszamelowy , posypać serem żółtym.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Świetnie smakuje od razu po upieczeniu ale odgrzany jest także pyszny a nawet intensywniejszy w smaku.

Obraz 045

Obraz 041

Obraz 043 Obraz 048

     Smacznego :)


Mój dzień z Hortex