Cannelloni z farszem gołąbkowym

Obraz 103

Farsz gołąbkowy z dodatkiem ryżu zapieczony w makaronie może wydawać dziwnym połączeniem jednak nic mylnego, danie wychodzi wprost wyśmienite !
Pełne różnych smaków , z pikanterią sosu paprykowego oraz delikatnością pomidorów.
Cannelloni najlepiej smakuje na ciepło posypane ulubionymi ziołami np. świeżym szczypiorkiem i bazylią.
W wersji z sosem czosnkowym czy ketchupem na pewno też zyska swych wielbicieli.

Obraz 113 Obraz 141

 

Składniki:
250g. makaronu cannelloni Lubella
Farsz:
500g. zmielonej łopatki wieprzowej
100 g. ryżu
1/3 główki białej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka suszonej bazylii
sól pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Dodatkowo:
250ml. sosu paprykowego
500 ml sosu pomidorowego z bazylią
100g. tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodać kapustę, przesmażyć chwilę.
Podlać ok.1/2 szklanki wody, dusić do miękkości.
Ryż ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku.
Do miski przełożyć mięso, dodać ryż, kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbić jajko.
Doprawić do smaku suszoną bazylią, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Farszem ponapełniać makaron.
Cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać sosem paprykowym a następnie pomidorowym.
Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Posypać po całości serem żółtym, piec kolejne 15-20 min.

 

Obraz 103

 

Obraz 102

 

Obraz 115

 

Obraz 130

 

Smacznego :)


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam