Bułki ze szpinakiem i krupczatką

Obraz 015

Domowe bułki z bardzo chrupiącą skórką dzięki mące krupczatce i miękkim , puszystym środkiem. Szpinak jest lekko wyczuwalny ,nadaje im ciekawego wyglądu , dostarcza witamin i zabija smak drożdży.
Bułki drugiego dnia zachowują świeżość a najlepiej smakują z masłem , plastrem sera żółtego i ulubionym zielonym akcentem np. rukolą.

Obraz 015
Składniki:
Zaczyn:
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
150ml. ciepłej wody
5 łyżek mąki pszennej luksusowej
Ciasto:
350g. mąki pszennej luksusowej
150g. mąki krupczatki
200g. mrożonego szpinaku
100g. roztopionego masła 82%
Przygotowanie:
Zaczyn:Do miski wsypujemy drożdże ,sól oraz cukier , zalewamy wodą , mieszamy.
Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia się składników ( zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany ewentualnie dodajemy mąki)
odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-20 min do wyrośnięcia.
Ciasto:Szpinak rozmrażamy , odsączamy z powstałego płynu.
Mąki mieszamy razem , dodajemy szpinak , masło i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy dłońmi gładkie ,elastyczne ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1 godz. do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie wyrabiamy , formujemy owalne bułki wielkości dłoni ( u mnie wyszło 7 ) , na każdej ostrym nożem robimy przedziałek.
Odstawiamy na 20-30 min do podrośnięcia.
Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 023

Smacznego :)