Bułki z topinamburem i słonecznikiem

Obraz 057

Domowe bułeczki z chrupiącym słonecznikiem oraz gotowanym topinamburem znanym także pod nazwą ” słoneczni bulwiasty”. Bułki mają delikatny słodki posmak, są puszyste w środku z chrupią skórką zewnątrz. Takiego pieczywa nie znajdziemy w żadnej piekarni.

 

Obraz 033 Obraz 037

Składniki:
( Na 8 średniej wielkości bułek)
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
150g. płynnego, zimnego masła
1/2 szklanki letniego mleka
4 łyżki słonecznika łuskanego
3 spore bulwy topinambura
parę kropel soku z cytryny
woda do spryskania bułek
Przygotowanie:
Bulwy topinambura obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny.
Odcedzamy,gnieciemy na papkę, odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, słonecznika, sól i cukier.
Dodajemy zimnego topinambura.
Całość mieszamy.
Wlewamy masło oraz mleko,odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz aby podwoiło objętość.
Z ciasta formujemy owalne lub okrągłe bułki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy na kolejne 15 min.
Wyrośnięte bułki nacinamy wzdłuż , pryskamy wodą.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Studzimy na kratce.

 

 

Obraz 062

 

Obraz 057

 

Obraz 069

 

 

Smacznego :)