Bułki majonezowe z pieczarkami

obraz-023

Domowe bułki z ciasta drożdżowego na bazie majonezu wypełnione farszem ze smażonych na maśle pieczarek , cebuli i natki pietruszki.
Smakują na ciepło i na zimo np. z czerwonym barszczem czy też sosem czosnkowym , są idealnym drugim śniadaniem zabranym ze sobą do pacy lub na uczelnię.

Składniki:
Ciasto:
350g. mąki pszennej
250g. mąki krupczatki
7g. suchych drożdży
3 czubate łyżki majonezu
2 jajka
1/2 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Farsz:
700g. pieczarek
2 cebule
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 pęczka natki pietruszki
woda do posmarowania bułek
kminek do posypania bułek
Przygotowanie:
Ciasto:Do miski wsypujemy mąki , drożdże oraz sól i pieprz.
Wbijamy , jajka , dodajemy majonez oraz wlewamy wodę.
Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Farsz:Pieczarki oraz cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy cebulę ,dodajemy pieczarki , dusimy do odparowania płynu.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Odstawiamy farsz do ostudzenia.
Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy otrzymać bułeczki.
Każdy kawałek wałkujemy na grubość 1 cm. kładziemy 3-4 łyżki farszu , zawijamy końce pod spód tworząc okrągłą bułkę.
Każdą smarujemy wodą oraz posypujemy kminkiem.
Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

obraz-018 obraz-016           obraz-023

obraz-003 obraz-006

Smacznego :)