Bułki drożdżowe z kurczakiem i kurkami w śmietanie

DSC_0265

Domowe, pachnące bułki, wypełnione kurczakiem z leśnymi kurkami w śmietanie. Pyszny pomysł na przekąskę lub lunch w pracy :)

Jak ja długo szukałam tej idealnej, pszennej mąki. Takiej która nada się do wszystkiego. Mąka Szymanowska jest moim numer 1. Używam jej już od dobrych paru miesięcy. Jest świetna do domowego pieczywa czy kopytek. Polecam serdecznie:)

DSC_0263DSC_0259
Składniki:

Ciasto:
500g. mąki pszennej Szymanowskiej, uniwersalnej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 jajka
250g.kwaśnej śmietany 18%

Kurczak w śmietanie:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
300g. kurek
1 cebula
300ml śmietany 30%
3 łyżki posiekanego kopru
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz

Dodatkowo:
płatki migdałów do posypania

 

Przygotowanie:

DSC_0275

 

Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól, wbić jajka, dodać śmietanę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, gładkie ciasto.
Ostawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Kurczak: Cebulę posiekać drobno, kurki dokładnie oczyścić, umyte mięso pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło zeszklić cebulę, dodać kurczaka i po chwili grzyby.
Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie prze kolejne 10 min.

Ciasto podzielić na małe kawałki, na każdy kawałek kłaść farsz,
Formować bułeczkę.
Nadziane bułeczki odstawić na kolejne 15 min.
Wierzch każdej posypać płatkami migdałów.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0265

 

 

Zapraszam na bezpieczne zakupy bez wychodzenia z domu :)

https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep