Bulgur z zielonymi warzywami

Obraz 029

Wyśmienita smażona kasza doprawiona ziołami ojca Mateusza z brokułem , szparagami i cukinią. Masło dodane na koniec smażenia dodaje kremowości i smaku.Danie które cieszy oko i podniebienie , jest lekkie i syte.
Kaszę z warzywami możemy podać solo lub z gulaszem czy też smażonym kotletem.

Obraz 041 Obraz 031

Składniki:
200g. kaszy bulgur
1 brokuł ( ok 500g.)
1 pęczek zielonych szparagów ( ok.500g.)
1 średniej wielkości cukinia
olej kokosowy do smażenia
2 łyżki ziół ojca Mateusza
sól , pieprz
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy.
Warzywa myjemy.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce , blanszujemy w osolonym wrzątku
Brokuła dzielimy na małe różyczki także blanszujemy.
Cukinię kroimy w pół plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , przesmażamy cukinie , wsypujemy kaszę oraz przyprawy.
Dodajemy brokuła oraz szparagi.
Smażymy ok 5 min co chwila mieszając.
Na koniec dodajemy masło , mieszamy do jego rozpuszczenia.
Podajemy posypane natką pietruszki.

Obraz 029

 

Obraz 043

 

Smacznego :)