Bulgur z bobem i pomidorami

DSC_1020

Przepyszne danie obiadowe na ciepło lub jako sałatka na zimno.
Kasza o wyrazistym smaku dojrzewających w słońcu pomidorów, z dodatkiem bobu oraz łagodnej młodej cebulki i pikantnego czosnku.
Dodatek kiełbasy sprawia że całość jest bardzo sycąca.
W wersji bezmięsnej kiełbasę możemy pominąć.
Polecam spróbować.

DSC_0001 DSC_1022

 

Składniki:
500g. cienkiej kiełbasy
200g. kaszy bulgur
2 młode cebule
3 ząbki czosnku
4 mięsiste pomidory
1 pęczek kopru+ parę gałązek
100 ml rosołu lub bulionu
2 łyżki masła klarowanego
sól,pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować al`dente w osolonym wrzątku.
Bób także gotować w osolonym wrzątku do miękkości z dodatkiem 2-3 gałązek kopru.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać drobno, czosnek pokroić w cienkie półplasterki.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę, dodać cebulę z czosnkiem.
Kiedy się zeszklą, dołożyć pomidory, a gdy zaczną się rozpadać i wytworzą sos dołożyć kaszę i bób.
Wlać rosół/bulion.
Danie doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem.
Dusić do wchłonięcia przez kaszę płynów.
DSC_1020
DSC_0002

 

 

Smacznego :)