Bułeczki pszenno-ryżowe

DSC_0351

Domowe bułeczki, przygotowane z mąki pszennej i ryżowej.
Ciepłe, pachnące masłem, smakują wyśmienicie.

DSC_0356 DSC_0349
Składniki:
250g. mąki pszennej
250g. mąki ryżowej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50g. rozpuszczonego masła
250 ml. ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, sól i cukier.
Wymieszać.
Wlać masło oraz mleko.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić na godz do wyrośnięcia ( Ciasto rośnie powoli i nie jest tak puszyste jak na samej mące pszennej)
Ciasto ponownie wyrobić, uformować małe bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć.
Pozostawić na kolejne 15 min.
Piec 30/35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0351

DSC_0365

 

 

 

Smacznego :)