Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

Obraz 027

Nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki , tym razem gotując drugi raz w sezonie postanowiłam wzbogacić ją o równie pyszną zasmażaną na maśle młoda kapustę z koprem. Zupa wyszła przepyszna , botwina z kapustą i koprem to idealny duet smakowy. Jajko na twardo dodatkowo podkreśla smak typowo sezonowej zupy.

Obraz 014 Obraz 011

Składniki:

Obraz 034
2 skrzydełka
6 młodych marchewek
1 pietruszka
liście pora
3 liście laurowe
parę ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
2 pęczki botwinki z buraczkami
1/2 główki młodej kapusty
1/2 pęczka kopru
2 łyżki masła klarowanego
2-3 łyżki soku z cytryny ( lub 1-2 łyżki octu)
sól , pieprz
ew. odrobina cukru do smaku
200 ml śmietany 18%
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie :

Mięso oraz obrane marchewki , pietruszkę i liście pora myjemy , umieszczamy w garnku , dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 60 min.
Bulion przecedzamy , marchewki oraz pietruszkę kroimy w małą kostkę.
Umytą botwinkę siekamy drobno , obrane , umyte buraczki kroimy w kostkę.
Do bulionu dodajemy ugotowane warzywa oraz botwinkę , gotujemy do miękkości warzyw.
Umytą kapustę szatkujemy ,opłukany , osuszony koper siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło , przesmażamy kapustę do momentu aż zwiędnie ,wsypujemy koper mieszamy , smażymy jeszcze chwilkę.
Do botwinki dodajemy kapustę , doprawiamy sokiem z cytryny , solą , pieprzem i ew. cukrem do smaku.
Śmietanę mieszamy z chochlą zupy , przelewamy do garnka.
Zupę podajmy z jajkiem ugotowanym na twardo i np. młodymi ziemniakami.

Obraz 027

 

Smacznego :)