Bogate wnętrze i boki z niespodzianką sprawia iż pizza jest bardzo syta , smaczna a dodatkowo ciszy oko :)

DSC04924

Pizza chłopska z boczkiem

Składniki:
Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.
700 g mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
300 ml. ciepłej ( nie gorącej) wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Proporcję dodatków wg. uznania:
tarty ser żółty
kukurydza konserwowa
papryka konserwowa
ogórki konserwowe
boczek parzony
pieczarki
cebula
przecier pomidorowy ( u mnie z ziołami)
pieprz
DSC04924 DSC04902


Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.
Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , tak by boki wystawały. kukurydzę oraz ogórki kroimy w małą kostkę łączymy z kukurydzą odsączoną z zalewy. Placek smarujemy przecierem pomidorowym, oprószamy pieprzem , na boki przy ściankach układamy pokrojone warzywa , zawijamy ciasto do środka.
Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry, boczek ( jeśli mamy w kawałku) także kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Placek posypujemy obficie serem żółtym , układamy plastry boczku oraz pieczarek, na wierzch kładziemy kawałki cebuli. całość obsypujemy odrobiną sera żółtego.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Smacznego :)