Boczek pieczony , długo marynowany w ketchupie z pastą chili

obraz-005

Domowy , oryginalny w smaku , lekko pikantny boczek pieczony. Nie zastąpiony podczas świąt gdzie domowe wędliny smakują najlepiej i odgrywają ważną rolę. Na co dzień do kromki chleba z musztardą i ogórkiem nie zastąpiony

Składniki:
1,5 kg boczku wieprzowego bez skóry
Marynata:
250 l. wody
0,5 l. pikantnego ketchupu
2 łyżki pasty chili
2 łyżki suszonych pomidorów
2 łyżki soli
2 pokruszone liście laurowe
1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1 łyżka pasty chili
suszony majeranek
Przygotowanie:
Boczek myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Marynata:Składniki marynaty łączymy razem , wkładamy boczek , pozostawiamy w lodówce ,pod przykryciem na 3 doby.
Co 12 godz. przekręcamy boczek na drugą stronę.
Wyjmujemy z marynaty , płuczemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Środek mięsa smarujemy pastą chili.
Zwijamy w roladę , związujemy ścisło nicią.
Obsypujemy obficie suszonym majerankiem.
Boczek zawijamy w folię aluminiową , pieczemy ok. 2 h w piekarniku nagrzanym do 200 st.

obraz-013 obraz-005

     Smacznego :)