Bób smażony z boczkiem i pomidorami

Obraz 039

Wyśmienite danie dla wielbicieli bobu. Aromatyczne i syte , idealne na letni obiad. Może stanowić dodatek do kaszy czy tez makaronu.

Obraz 043 Obraz 008

Obraz 012
Składniki:

700g. bobu
500g. boczku parzonego w plastrach
4 cebulki dymki
4 ząbki czosnku
4 mięsiste pomidory
2 łyżki masła
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
1/2 pęczka kopru
tarty ser żółty

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy , obieramy ze skórki.
Boczek , cebulki i pomidory kroimy w małą kostkę , obrany czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy suchą patelnię przesmażamy boczek a gdy wytopi tłuszcz dodajemy cebulki i czosnek smażymy aż warzywa się zeszklą.
Dokładamy masło a gdy się roztopi wkładamy pomidory i bób , doprawiamy.
Wsypujemy koper , smażymy kolejne 5 min na co jakiś czas mieszając.
Podajemy gorące , posypane serem.

Obraz 059 Obraz 019

 

Obraz 039

 

Obraz 013

 

Smacznego :)