Bitki z karkówki w sosie śliwkowkym

DSC_0008

Kruche bitki wieprzowe, w delikatnie słodkim, sosie śliwkowym z dodatkiem cebuli która podczas duszenia się rozpadła.
Idealnie smakują z puree ziemniaczanym i sałatą.

 

DSC_0008
Składniki:
1kg. karkówki wieprzowej
mąka pszenna
smalec do smażenia
2 cebule
woda lub bulion
4 łyżki powideł śliwkowych
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w 2 cm. plastry, rozbić cienko.
Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Mięso z cebulą przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem do wysokości mięsa.
Dodać powidła śliwkowe, delikatnie przemieszać.
Dusić 40 min na minimalnym gazie, sos doprawić solą i pieprzem.

 

DSC_0002

Smacznego :)