Bitki wieprzowe w szpinaku z serem pleśniowym

Obraz 018

Bitki z szynki wieprzowej w kremowym sosie na bazie świeżego szpinaku ,pleśniowego sera lazur oraz słodkiej śmietanki.Danie dość kaloryczne ale przepyszne. Idealnie smakuje z ziemniaczanym   purée i lekką sałatą bądź surówką.

Obraz 008 Obraz 005
Składniki:
Bitki:
500g. szynki wieprzowej w kawałku
sól , pieprz
mąka pszenna do otoczenia mięsa
smalec do smażenia
Sos:
2 garście świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
200 ml. śmietanki 30%
200g. sera pleśniowego lazur
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól , pieprz
Przygotowanie:
Bitki: Mięso umyć , osuszyć , pokroić w 1-2 cm plastry , rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem oraz otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać smalec , smażyć bitki na rumiano z obu stron.
Sos: Umyty szpinak pokroić w paski ,czosnek posiekać drobno. Na oddzielnej patelni rozgrzać masło ,przesmażyć czosnek , dodać szpinak , smażyć do chwilę aż zwiędnie. Wlać słodką śmietankę , oraz dodać połamany ser , doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusić do rozpuszczenia się sera. Dodać bitki delikatnie przemieszać , dusić kolejne 10-15 min.

Obraz 013 Obraz 015
Obraz 018

Obraz 020

Smacznego :)