Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

DSC_0169

Kruche bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z leśnych podgrzybków. Mięso świetnie smakuje w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i gotowanych, pikantnych buraczków.

Składniki:
Bitki:
1 kg. szynki wieprzowej
sól,pieprz
mąka pszenna do panierowania
smalec do smażenia
Sos z podgrzybków:
500g. podgrzybków
2 cebule
500 rosołu lub bulionu
sól,pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Bitki: Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion.
Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min.
Sos doprawić solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.

DSC_0169

 

DSC_0172

Smacznego :)