Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą

obraz-063

Rozgrzewające , syte danie z trzech głównych składników które idealnie do siebie pasują.Doprawione majerankiem , czosnkiem i słodką papryką – pycha.

Składniki:
500g. wędzonych żeberek
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
400g. białej fasoli
400g. cienkiej kiełbasy np. myśliwskiej
1 łyżka smalcu
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
Przygotowanie:
Fasolę umyć , opłukać , namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż fasola , pozostawić na noc.
Żeberka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalać 2l. wody , na wolnym ogniu ok. 40 min gotować wywar.
Z wywaru wyjąć mięso , dodać fasolę wraz z wodą w której się moczyła , gotować do miękkości ok. 1 godz.
Żeberka obrać od kości oraz chrząstek , pokroić w kostkę , kiełbasę pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać smalec , usmażyć mięso na rumiano , dodać go garnka z fasolą.
Doprawić majerankiem , papryką , czosnkiem solą i pieprzem.
Gotować razem kolejne 10 min.
Podawać ze świeżym pieczywem.

 

obraz-054 obraz-047

 

obraz-059

obraz-064 obraz-063