Barszcz szczawiowy z jajkiem

DSC_0003

Sezonowa, bardzo szybka w przygotowaniu, kwaśna zupa ze szczawiu. Na ciepło jak i również na zimno świetnie smakuje podana z ugotowanym na twardo jajkiem.
Podana schłodzona w szklance będzie idealnym chłodnikiem.

DSC_0011
Składniki:
2 pęczki młodych liści szczawiu
2 łyżki masła klarowanego
3,5 l. rosołu lub bulionu
500 ml. kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć szczaw.
W garnku zagotować rosół /bulion, dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem.
Gotować 5 min.
Śmietanę rozmieszać z mąką i chochlą wywaru z zupy, przelać do garnka.
Gotować kolejne 2-3 minuty.
Barszcz podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.

DSC_0003 DSC_0004

 

Smacznego :)