Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu mięso które bez wahania możemy podać na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piersi z cieście francuskim z pieczarkami i serem

Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka bez polędwiczek
2 opakowania ciasta francuskiego
200 g. pieczarek
100g. sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
1 łyżka masła+masło do wysmarowania blaszki
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Pieczarki obrać , po kroić w pół plasterki , podsmażyć na maśle do zmiany koloru i zmniejszenia objętości.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Każdą pierś umyć , osuszyć , zrobić kieszonki ( przecinając pierś wzdłuż nie do końca)
Każdy kawałek mięsa nafaszerować serem i pieczarkami.
Ciasto francuskie rozwałkować cienko , kłaść na nim piersi , każdą oprószyć solą i pieprzem
Po bokach wyciąć paseczki, zawijać je na pierś na przemian.
Blaszkę wysmarować masłem , położyć gotowe piersi.
Jajko rozbełtać z ketchupem , słodką papryką i chili.
Smarować pędzelkiem każdy kawałek mięsa po wierzchu.
Piec piersi ok 30 min w 180 st.

Smacznego :)