Babka śmietankowa z brzoskwiniami

Obraz 008

Puszysta a zarazem wilgotna i delikatna baba o smaku śmietankowym z kawałkami soczystych brzoskwiń.Wypiek idealny nie tylko na Wielkanocny stół ale także na co dzień do kawy. Ciasto zachowuje długo świeżość , tylko trzeba pamiętać by trzymać je pod przykryciem.Polecam babka jest pyszna !

Obraz 005 Obraz 003

Składniki:
400g. mąki pszennej
1 duży budyń śmietankowy bez cukru
4 jajka
2 czubate łyżki majonezu
200g. śmietany 18%
200g.miękkiego masła 82%
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń w syropie
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka wrzątku
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
czekoladowe wiórki
masło+bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem na puch , dodawać po jednym jajku.
Nie przerywając miksowania dodać majonez oraz śmietanę ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Miksować do powstania jednolitego ciasta.
Brzoskwinie odsączyć z syropu , pokroić w paski.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( silikonowej nie trzeba) wyłożyć połowę ciasta , ułożyć 1/2 brzoskwiń.
Przykryć pozostałym ciastem w które powtykać resztę owoców.
Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z wrzątkiem oraz z sokiem z cytryny.
Upieczoną babkę polać lukrem oraz posypać czekoladowymi wiórkami.

 

Obraz 008

 

Smacznego :)