Babciny kapuśniak

obraz-049

Gęsty kapuśniak którego już mała porcja rozgrzeje i zaspokoi głód. Tak właśnie przyrządzała go babcia , przesmażała kapustę na smalcu a ziemniaki gotowała oddzielnie i dziabała widelcem by oprócz zasmażki i one zagęściły zupę. Ważną zasadą podania kapuśniaku jest by był gorący ,zdjęty prosto z palnika. Można podać go samego lub jak za dawnych czasów z pajdą chleba.

obraz-049
Składniki:
0,5 kg wędzonej łopatki wieprzowej ew. boczku
2 marchewki
1 pietruszkaobraz-008
4 liście laurowe
2 cebule
0,5 kg kapusty kiszonej
7-8 ziemniaków
sól , pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
smalec do smażenia
Zasmażka:
2 łyżki masła lub smalcu
1,5 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Na łopatce wieprzowej , obranej marchwi , pietruszce oraz liściach laurowych gotujemy wywar na minimalnym gazie do miękkości warzyw.
Z kapusty kiszonej odciskamy sok do miski , nie wylewamy .
Gotujemy kapustę do miękkości.
Odcedzamy , kroimy drobno.
Z wywaru wyjmujemy mięso oraz warzywa.
Łopatę oraz obraną cebulę kroimy w małą kostkę.
Przesmażamy na smalcu , dodajemy poszatkowaną kapustę , smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia.
Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w kostkę.
Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , osuszamy , gnieciemy widelcem.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Warzywa oraz zawartość patelni przekładamy do wywaru.
Wlewamy sok wyciśnięty z kapusty.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz kminkiem.
Zasmażka: Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie dopuścić powstania grudek , wlewamy chochlę zupy , przesmażamy 2 min.
Zasmażkę przelewamy do garnka , pozostawiamy na minimalnym gazie do zgęstnięcia.

 

 

obraz-026 obraz-014

 

obraz-045

 

obraz-048 obraz-068

     Smacznego :)