Aromatyczna,syta zapiekanka z ryżu,grzybów ,marchewki i mięsa mielonego.Smaczna na ciepło i zimno.Polecam podać z surówką z marchewki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami

Składniki:
Pulpeciki:
200g.mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
mąka do obtoczenia pulpecików
smalec do smażenia
Zapiekanka:
200g.ryżu (2 woreczki)
200g.suszonych grzybów leśnych
3 ugotowane marchewki
sól,pieprz
słodka i ostra papryka
woda z pod moczenia suszonych grzybów
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Pulpeciki:
Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko,przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,wsypać bułkę tartą oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu.
Wyrobić masę mięsną rękoma,formować małe pulpeciki,obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać smalec,smażyć pulpeciki na rumiano.
Zapiekanka:
Grzyby namoczyć w wodzie,odstawić na 1 h.
Wodę z pod grzybów przecedzić,odstawić.
Grzyby pokroić w małe kawałki.
Ryż ugotować na pół miękko.
Ugotowane marchewki pokroić w małą kostkę.
Ryż wymieszać dokładnie z marchewką,grzybami oraz solą ,pieprzem ,słodką i ostrą papryką.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecedzoną wodą z pod moczenia się grzybów.
Na wierzch zapiekanki ułożyć pulpeciki.
Zapiekać pod przykryciem 15min po czym odkryć przykrywkę piec kolejne 15min.

Smacznego :)