Aromatyczna , aksamitna zupa pietruszkowa ze słodkim akcentem gruszki.

Krem pietruszkowy z gruszką

Krem pietruszkowy z gruszką

Składniki:
2l. bulionu warzywnego
4 młode pietruszki
4 młode ziemniaki
2 cebulki dymki
2 twarde gruszki
2 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól , pieprz
płatki migdałów do posypania
 Krem pietruszkowy z gruszką  Krem pietruszkowy z gruszką

Przygotowanie:
Bulion doprowadzić do zagotowania.
Pietruszki oraz ziemniaki obrać , omyć , pokroić na mniejsze kawałki.
Dymki pokroić w czwórki.
Warzywa dodać do bulionu.
Gruszki dodać , usunąć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć chwilkę owoce.
Dodać do gotujących się warzyw wraz z sosem wytworzonym na patelni.
W między czasie zupę doprawić.
Zupę gotować do miękkości wszystkich składników..
Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
Zupę podawać z płatkami migdałów.
( Migdały możemy zastąpić kleksem kwaśnej śmietany lub grzankami)

Smacznego :)