Wykonanie ciasteczek jest trochę pracochłonne lecz efekt jak najbardziej wart zachodu :) Ciasto jest kruche , maślane a masa wprost przepyszna ;)

DSC04206

Kruche ciasteczka z masą ricotta

Składniki:
Składniki na około 45 ciasteczek:
Ciasto:
500 g. mąki
250 g. margaryny
200 g. cukru pudru
3 żółtka
Masa:
500 ml. śmietany 30 % ( dwa opakowania)
500 g. sera ricotta ( dwa opakowania)
3 łyżki cukru pudru
3 kostki czekolady mlecznej

DSC04206

 

Przygotowanie:
Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie.
 Zawinąć w folię spożywczą , włożyć do zamrażalki na 30-40 min.
Po wyjęciu rwać po kawałeczku , wykładać formę do ciasteczek. ( wystające brzegi wyrównać)
Piec 20 min w 150 st.
Wyjąć z foremek odstawić do ostudzenia.
Masa:Śmietanę zmiksować cukrem pudrem na sztywno , dodać serki ricotta ponownie chwilkę miksować.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać do masy , wymieszać.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub ,maszynki do dekoracji.
Dekorować środek każdego ciasteczka .
Odstawić do lodówki na 2-3 h.

Smacznego :)