Bitki wołowe duszone w czekoladzie z winem

obraz-020

Czekolada + wino z pikanterią świeżej papryczki czyli … Brzmi kusząco prawda?
Gdyby dodać delikatne mięso wołowe , długo duszone , rozpływające się w ustach wyszło by coś cudownego , coś przy czym wariowały by wszystkie zmysły , zgadzacie się?

Ja się jak najbardziej zgodziłam a raczej sobie te danie wymarzyłam , wymarzyłam dla siebie i męża na wspólny , cudowny obiad we dwoje który mamy tak rzadko okazje razem zjeść.
Zawszę obiad robię pod córcię tak by wracając z przedszkola czekał na nią w domu też ciepły posiłek czyli zupa , makaron lub coś co można odgrzać ale gdy zostaję dla Niej porcja ulubionej zupki z dnia wczorajszego a głody mąż wraca do domu mogę puścić wodzę fantazji przygotowując wykwintny posiłek pod kubki smakowe naszej dorosłej dwójki..
Tym razem wiedziałam już stojąc w kuchni i przygotowując składniki że te danie wyjdzie wyjątkowo ,krojąc warzywa , łamiąc kawałki czekolady czułam jak wkładam w nie całe serce..
Ten zapach unoszący się podczas topienia czekolady i parowania wina w sosie.. go trzeba doznać lub przynajmniej sobie wyobrazić , ale ostrzegam od tego już krok do wędrówki po kuchni :)
Puree ziemniaczane takie kremowe , gorące z masłem i mlekiem , posypane świeżym koprem deptało nam od dawna po piętach więc postanowiłam spełnić już kolejną zachciankę i podać z bitkami a by dostatecznie ” odpłynąć ” i poznać kolejny wymiar smaku do dania na talerzu dodałam łyżkę jogurtu naturalnego…
Całość podałam na białym obrusie ,udekorowanym materiałowymi , delikatnymi różami , z kieliszkiem wina , świecami i dzbanuszkiem #Ambition  wypełnionym jogurtem naturalnym aby przyjemność domowego , zdrowego , jedzenia skomponowała się nienaganną estetyką..

 

Miłość , uwodzenie , słodycz i pikanteria – te danie mówi samo za siebie…

 

obraz-058

 

obraz-061 obraz-041

Zabieramy się za podbijanie naszych kubków smakowych …

Składniki:
0,5 kg udźca wołowego
pieprz czarny świeżo mielony
mąka pszenna
masło klarowane do smażenia
1 biała część pora
1 mała papryczka chili
4-6 ząbków czosnku
50g. czekolady deserowej o min. 70% zawartości kakao
100 ml czerwonego , półwytrawnego wina
sól morska świeżo mielona
Przygotowanie:
Mięso wołowe pokroić w 2 cm plastry , rozbić cienko.
Oprószyć świeżo mielonym pieprzem , obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać mocno masło klarowane , smażyć każdy kawałek mięsa po 1 min z każdej strony. ( do zamknięcia porów)
Bitki przełożyć do garnka z grubym dnem.
Pora dokładnie umyć , pokroić w pół plastry , chili posiekać drobno , obrane ząbki czosnku pokroić w grube plastry.
Warzywa przesmażyć chwilę na patelni po smażeniu mięsa przełożyć do garnka z bitkami. (zbierzemy w ten sposób pozostały na patelni smak)
Do garnka wlać wodę do 3/4 wysokości mięsa , dolać wino oraz połamaną w kawałki czekoladę.
Dusić około 60 min do miękkości mięsa , doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską.
W między czasie bitki delikatnie przemieszać. ( sos w efekcie końcowym ma być bardzo gęsty , obklejać każdy kawałek mięsa)
Podawać z kremowym puree ziemniaczanym posypanym koprem oraz łyżką jogurtu naturalnego ( wg. uznania)

 

obraz-064

 

obraz-020

 

hashtag #Ambition

Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE dla czytelników bloga 10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar. Serdecznie zapraszam :)


Ambition z dbałością

Smacznego :)