Ryż smażony z kaczką

Obraz 045

Aromatyczny ,lekko pikantny ryż z pieczoną piersią kaczki.Smakuje jak podany w chińskiej knajpce.

Składniki:Obraz 034
200g. ryżu parboiled
300g.pieczarek
2 cebule
1 pieczona pierś kaczki
0,7l. rosołu ( użyłam z kaczki)
2 łyżki masła
1 łyżeczka gram masala
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło , wsypujemy suchy ryż.
Smażymy do momentu wchłonięcia przez ryż masła.
wlewamy 0,5l. bulionu , dusimy na wolnym ogniu.
Pieczarki oraz cebulę obieramy.
Pieczarki kroimy w pół plasterki , cebulę w kostkę.
Do ryżu dodajemy warzywa , wlewamy pozostały rosół.
Dusimy do odparowania płynu.
Wsypujemy przyprawy , smażymy ryż co jakiś czas mieszając.
Pierś z kaczki kroimy w kostkę , dodajemy do ryżu , mieszamy.
Smażymy kolejne 5 min.

Obraz 034

Smacznego :)