Piersi z kaszą gryczaną pieczone w sosie grzybowym

DSp10

Syte , aromatyczne danie z piekarnika.Kasza wychodzi delikatna , mocno grzybowa a mięso jest niezwykle soczyste.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczakaDSp8DSp
sól , pieprz
przyprawa do mięs
200 g kaszy gryczanej
1 papryczka chili
1 szklanka suszonych grzybów leśnych
Sos grzybowy:
woda z wymoczonych grzybów
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu

DSp7
Przygotowanie:
Sos grzybowy:Grzyby moczyć 2 godz w zimnej wodzie.
Odcedzić zostawić wodę po moczeniu grzybów , przecedzić.
Wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawami.
Grzyby opłukać pokroić na mniejsze kawałki.
Umytą papryczkę chili pokroić drobno.
Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Każdą naciąć tworząc ukośne paski.
Mięso oprószyć solą , pieprzem oraz przyprawą do mięs.
Kaszę gryczaną wsypać do naczynia żaroodpornego , ułożyć mięso.
Posypać pokrojonymi grzybami oraz papryczką chili.
Całość zalać sosem grzybowym.
Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

DSp10

Smacznego :)